Viimeisimmät artikkelit

Laboratoriotulokset
Mitä kertoo täydellinen verenkuva
by Anna/ on 15 Aug 2022

Mitä kertoo täydellinen verenkuva

TVK eli täydellinen verenkuva on tarpeen silloin, kun tarvitaan potilaan terveydentilasta hyvä yleiskuva. Tutkimus antaa tarkkaa tietoa siitä, millaisessa kunnossa puna- ja valkosolut sekä verihiutaleet ovat. Nämä ovat keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin. Ne vastaavat siitä, että immuunipuolustus toimii oikein sekä happi kulkeutuu elimistössä kuten pitääkin. Missä kaikissa tilanteissa täydelliseen verenkuvaan on mentävä? Niissä tilanteissa, missä perusverenkuvatutkimus ei ole riittävä vaan halutaan hyvin tarkkaa tietoa lähinnä valkosoluista. Täydellinen verenkuva -tutkimus Hyvin usein tutkimukseen lähetetään silloin, kun potilaalla on selvästi anemia, krooninen tauti tai tulehdus.

Laboratoriotulokset
Hammaslaboratorio
by Anna/ on 31 May 2022

Hammaslaboratorio

Moni tietää, mikä on hammaslääkäri tai tavallinen terveysaseman laboratorio, mutta tiedätkö mikä on hammaslaboratorio? Kyseessä on paikka, jossa suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia hammashoitoon liittyviä teknisiä töitä, kuten vaikkapa hammasimplantteja sekä monia muita tuotteita. Hammaslaboratorioilla voi olla myös muita palveluja, joista voit lukea lisää edempänä. Lue tarkemmin esimerkiksi siitä, mitä ovat hammaslaboratoriot, ketkä niissä työskentelevät, mitä niissä valmistetaan ja kenelle ne sopivat. Mitä hammaslaboratorio tekee? Hammaslääkäri ja hammaslaboratorio tekevät usein yhteistyötä, jotta asiakkaalle saadaan mahdollisimman toimiva ja laadukas ratkaisu hammasongelmaan.

Laboratoriotulokset
Mistä sokeri tehdään Suomessa
by Anna/ on 13 Apr 2022

Mistä sokeri tehdään Suomessa

Vastaus kysymykseen, mistä sokeri tehdään, on Suomen leveysasteilla suhteellisen helppo. Etelä- ja Keski-Suomessa viljellään sokerijuurikasta, josta sokerin valmistaminen voidaan aloittaa. Jos lajikkeet ovat hyviä, niiden juurien sokeripitoisuus voi olla jopa yli 20 prosenttia. Sokerijuurikas on hyvin monipuolinen kasvi, sillä myös sen naatit eli maanpäälliset osat voidaan hyödyntää. Niitä käytetään rehuksi ja sen lisäksi sokerituotannon sivutuotteena saadaan myös melassia, joka on erinomainen sivutuote esimerkiksi alkoholiteollisuudelle. Sen sijaan sokerin valmistaminen on varsin mielenkiintoinen prosessi.

Laboratoriotulokset
Miten löytää laboratoriotulokset netistä
by Anna/ on 15 Feb 2022

Miten löytää laboratoriotulokset netistä

Tänä päivänä on helppo seurata omien laboratoriotulosten valmistumista Omakannasta. Sieltä voi lukea kaikki käynteihin liittyvät tiedot ja siksi myös löytyvät laboratoriotulokset netistä hyvin yksinkertaisesti terveystiedot -osion alta. Riippuen siitä, milloin terveydenhuollossa on otettu Kanta -palvelut käyttöön, sieltä voi löytyä myös vanhempien laboratoriotutkimusten arvot. Mikäli niitä löytyy, on helppoa vertailla nykyisiä tuloksia siihen, mitä on saanut tuloksina aiemmin. Se on pysyvä säilytyspaikka, jolloin omien tietojen seuraaminen on yksinkertaista. Milloin näkee laboratoriotulokset netistä?

Laboratoriotulokset
Mitä verikokeesta selviää sairauksien osalta
by Anna/ on 10 Jan 2022

Mitä verikokeesta selviää sairauksien osalta

Verikokeet ovat hyvin yleinen toimenpide. Se kaikki, mitä verikokeesta selviää, voi nopeuttaa mahdollisten sairauksien löytymistä ja niiden diagnosointia sekä näin tietysti myös hoidon aloittamista. Verikokeiden avulla voidaan myös säätää joitain lääkityksiä oikean tasoisiksi, jotta niiden teho olisi optimaalinen. Verikokeiden tulokset kertoo usein joko lääkäri tai ne voi käydä tarkistamassa omakannasta. Jos tuloksista löytyisi mitään todella huolestuttavaa, voidaan niistä myös soittaa. Monia mietityttää, mitä verikokeesta selviää Verikoe antaa paljon informaatiota. Se kertoo muun muassa kehon tulehdustilasta.

Laboratoriotulokset
Mitkä ovat yleisimmät laboratoriotutkimukset?
by Anna/ on 16 Nov 2021

Mitkä ovat yleisimmät laboratoriotutkimukset?

Yleisimmät laboratoriotutkimukset tehdään verestä, virtsasta, ulosteesta, hengitysteistä, kudoksista ja soluista sekä sieni- ja märkänäytteistä. Lisäksi otetaan bakteerien seulontanäytteitä sekä gynekologisia näytteitä. Näiden tutkimusten avulla voidaan varmistaa jokin tauti tai poissulkea se. Tutkimukset auttavat myös hoidot määrittelyssä, seurannassa ja toisaalta myös seulonnassa. Lääkäri määrää tutkimuksiin yleensä vain silloin, jos hän näkee sen tarpeelliseksi kokonaiskuvan hahmottamisessa. Siksi lääkäri saattaa myös tehdä päätöksen, että näytettä ei tarvitse ottaa. Mitä yleisimmät laboratoriotutkimukset kertovat? Verestä voidaan selvittää erilaisia tulehduksia, elimistön kuivumista, anemiaa, verisairauksia sekä veren solujen määrää.

Laboratoriotulokset
Mitä punasolujen keskitilavuus kertoo terveydestäsi?
by Anna/ on 12 Oct 2021

Mitä punasolujen keskitilavuus kertoo terveydestäsi?

Punasolujen tehtävä on kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin veren mukana. Punasolujen keskitilavuus kertoo anemioista, vitamiininpuutteista ja esimerkiksi alkoholin runsaasta käytöstä. Punasolujen keskitilavuutta tutkitaan E-MCV arvolla. MCV arvoa käytetään rinnakkain muiden punasoluindeksien kanssa. Kun MCV arvo on pieni, myös punasolut ovat pieniä ja kalpeita. Viitteiden alapuolella oleva arvo saattaa johtua esimerkiksi raudanpuuteanemiasta, tulehduksien aiheuttamista anemioista tai hemoglobinopatioista. Viitearvoja suurempi punasolujen keskitilavuus Viitearvoja suurempi MCV arvo voi kertoa megaloblastisesta anemiasta eli B-vitamiinin tai folaatin puutteesta, alkoholin runsaasta käytöstä, maksasairaudesta, kilpirauhasen tai luuytimen vajaatoiminnasta.

Laboratoriotulokset
Paastoa vaativat verikokeet
by Anna/ on 15 Sep 2021

Paastoa vaativat verikokeet

Ruoalla on suuri vaikutus useaan eri verikokeeseen. Syöminen vaikuttaa veren pitoisuuksiin ja siksi jotkin verikokeet pitää ottaa aina paaston jälkeen. Paastoa vaativat verikokeet pyritään suorittamaan aamuisin, ettei potilaan tarvitse olla liian kauan ilman ruokaa. Tässä artikkelissa kerromme paastoverikokeista lisää. Glukoosi on esimerkiksi aine, joka välittyy verenkiertoon syömästämme ravinnosta. Glukoosi vaikuttaa joihinkin verikokeisiin ja niiden tuloksiin. Paastoa vaativat verikokeet – yleisimmät paastokokeet Yleisin paastoa vaativa koe on varmasti sokerikoe. Sokeria mitataan muun muassa diabeetikoilta ja raskaana olevilta.

Laboratoriotulokset
Laboratorio lyhenteet ovat monelle mysteeri
by Anna/ on 23 Apr 2021

Laboratorio lyhenteet ovat monelle mysteeri

Laboratorio lyhenteet ovat hämmentäviä kirjain- ja numeroyhdistelmiä, jotka kertovat ammattilaisille mitä kokeita verestä ollaan tekemässä. Eri kokeet kertovat erilaisista sairauksista ja asioista, jotka ihmisen elimistössä voivat olla huonossa tilassa. Usein otetaan yleisesti verenkuva, jossa tutkitaan yleisimpiä asioita, kuten esimerkiksi verensokeri, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot. Näistä jo nähdään suuntaa, kuinka elimistö voi ja kannattaako siirtyä jatkotutkimuksiin vai ei. Laboratorio lyhenteet ja viitearvot Jos on käynyt verokokeessa, voi tuloksiaan seurata omakantapalvelusta. Tulosten tulkitseminen kuitenkin on oma lukunsa ja on aina parempi ottaa yhteys annettuun tahoon, joka selventää tulosten merkityksen.

Laboratoriotulokset
Näytteenottokeskus
by Anna/ on 23 Apr 2021

Näytteenottokeskus

Näytteenottokeskus on helpommin sanottuna paikka, jossa otetaan laboratorionäytteitä. Se on siis paikka, jonne sinut ohjataan tarkempaa tutkimusta varten lääkärin ohjauksella. Ennen näytteenottokeskukseen menoa sinun tulee siis olla käynyt lääkärin vastaanotolla. Näytteenottoon ei nimittäin aina pääse ilman lääkärin lähetettä. Näytteenottoa seuraa usein uusi tapaaminen lääkärin kanssa tai vähintäänkin puhelinaika, jonka aikana käydään läpi näytteenotosta selvinneet tulokset. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tarkemmin näytteenottokeskuksista. Kuinka näytteenottokeskus toimii? Näytteenottokeskuksessa vieraillaksesi sinulla tulee siis olla lääkärin lähete.

Laboratoriotulokset
Sokerirasituskoe
by Anna/ on 23 Apr 2021

Sokerirasituskoe

Sokerirasituskoe suoritetaan henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua sokeritautiin eli diabetekseen, tarkemmin sanottuna tyypin 2 diabetekseen. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat ylipainoiset ja sellaiset henkilöt, joiden läheisissä on todettu kyseistä tautia. Myös raskausaikana tämä testi voidaan suorittaa, jos on aihetta epäillä raskausajan diabeteksen puhkeamista. Se on hyvä keino ennakoida vauvan sekä äidin tulevaa hyvinvointia ja terveyttä. Testin suorittaminen ei ole hankalaa, mutta siinä joutuu odottelemaan melko paljon. Miten sokerirasituskoe suoritetaan? Kun terveydenhoitaja tai muu ammattilainen suosittelee, että sokerirasitustesti olisi hyvä ajatus, kannattaa se ottaa vakavasti.

Laboratoriotulokset
Verikoe lyhenteet ja viitearvot
by Anna/ on 09 Feb 2021

Verikoe lyhenteet ja viitearvot

Verikokeet ovat varsin yleisiä, mutta monen on hankala tulkita niitä niiden hankalien lyhenteiden vuoksi. Lääketiede pohjautuukin latinaan ja englannin kieleen, mikä tekee lyhenteiden tulkitsemisesta entistä hankalampaa. Jokaisen onkin hyvä tuntea kaikki yleisimmät lyhenteet. Kirjaimet kertovat veren osan Jos verikoe merkitään kirjaimella B, se tarkoittaa kokoverta. Siitä voidaan tutkia esimerkiksi verisoluihin liittyvät tutkimukset. E tai Eryt tarkoittavat punasoluihin liittyvää verikoetta. L tai Leuk taas liittyvät valkosoluihin. P tarkoittaa plasmaa, josta kaikki kemialliset veritutkimukset tehdään.

Laboratoriotulokset
Laboratoriokoe lähetteellä ja ilman
by Anna/ on 11 Jan 2021

Laboratoriokoe lähetteellä ja ilman

Laboratoriokokeisiin voi päästä joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Ihan kaikkiin tutkimuksiin ei tosin pääse ilman lääkärin lähetettä, mutta ainakin yleisimmät laboratoriokokeet otetaan myös potilaan toivomuksesta. Mitä kokeita otetaan ilman lähetettä, riippuu siitä, onko kyseessä yksityinen vai julkinen puoli. Yleisimmät laboratoriokokeet lähetteellä ja ilman Jos laboratoriokokeisiin ei ole lähetettä, on laboratoriopaketti kaikista yleisin tapa hakeutua tutkimuksiin. Laboratoriopaketteihin on kerätty kaikki yleisimmät kokeet, joiden avulla voidaan selvittää kehon tilaa ja hyvinvointia. Sen sijaan osa laboratoriokokeista on ainoastaan lääkärin lähetteellä tehtäviä.

Laboratoriotulokset
Laboratoriohoitaja koulutus – bioanalytiikan koulutusohjelma
by Anna/ on 19 Dec 2020

Laboratoriohoitaja koulutus – bioanalytiikan koulutusohjelma

Bioanalytiikkaa voi opiskella monissa ammattikorkeakouluissa. Bioanalytiikan koulutusohjelma kuuluu Metropolian, Savonia, Oulun seudun, Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulujen opintotarjontaan. Bioanalyytikon työnkuvaan kuuluu ottaa näytteitä ja huolehtia niiden säilyvyydestä siihen asti, kunnes ne analysoidaan ja tulokset raportoidaan. Missä bioanalyytikko työskentelee? Bioanalyytikon yleisimpiä työpaikkoja ovat sairaalat ja terveyskeskukset. Bioanalyytikko voi kuitenkin työskennellä myös erilaisten tutkimusten parissa. Muita työpaikkoja ovat tuotekehitys-, laadunvalvonta-, myynti- ja markkinointitehtävät. Bioanalytiikan koulutusohjelmasta voi siis lähteä moniin työtehtäviin. Myöskään tuotantolaitoksessa työskenteleminen ei ole mahdoton vaihtoehto bioanalytiikan koulutusohjelman käyneille.

Laboratoriotulokset
Osaava laboratoriohoitaja osaa tukea neulakammoisia
by Anna/ on 09 Nov 2020

Osaava laboratoriohoitaja osaa tukea neulakammoisia

Neulakammo on melko yleinen asia, josta kärsivät lasten lisäksi myös useat aikuiset. Siksi monen kohdalla laboratoriokokeisiin meneminen voi jännittää ja tuntua hyvin epämukavalta. Osalla se aiheuttaa jopa fyysisiä oireita, kuten sydämen tykytystä, oksentelua tai jopa pyörtymisen. Jokainen potilas on erilainen Ammattitaitoinen laboratoriohoitaja voi kuitenkin helpottaa piikkipelkoisten vastaanottotilannetta huomattavasti osaamalla lukea asiakasta ja tehdä asiakkaalle turvallisemman olon. Osa potilaista esimerkiksi haluaa näytteenoton olevan ohi mahdollisimman nopeasti, kun taas osa kaipaa rauhoittelua ennen kokeen ottamista.

Laboratoriotulokset
Laboratoriotulosten tulkinta vaatii taitoa
by Anna/ on 07 Oct 2020

Laboratoriotulosten tulkinta vaatii taitoa

Laboratoriotulosten tulkinta ei aina ole kovin helppoa, sillä tuloksissa käytetään erilaisia lyhenteitä. Lyhenteet eivät monestikaan ole tavalliselle kansalaiselle tuttuja, joten niiden tulkitsemiseen tarvitsee apua. Monesti veriarvojen tulkinta käydään läpi lääkärin kanssa. Näin lääkäri osaa selittää, mitä mikäkin arvo kertoo. Verestä saadaan nimittäin runsaasti tietoa ihmisen terveydentilasta ja mahdollisista sairauksista sekä puutostiloista. Verikoetta käytetään monessa yhteydessä. Laboratoriotulosten tulkinta voi kestää pitkään. Joskus tulokset saadaan jo lääkärissä odotettaessa, mutta siinä voi mennä aikaa.