Hammaslaboratorio

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 31 May 2022

Hammaslaboratorio

Moni tietää, mikä on hammaslääkäri tai tavallinen terveysaseman laboratorio, mutta tiedätkö mikä on hammaslaboratorio?

Kyseessä on paikka, jossa suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia hammashoitoon liittyviä teknisiä töitä, kuten vaikkapa hammasimplantteja sekä monia muita tuotteita. Hammaslaboratorioilla voi olla myös muita palveluja, joista voit lukea lisää edempänä.

Lue tarkemmin esimerkiksi siitä, mitä ovat hammaslaboratoriot, ketkä niissä työskentelevät, mitä niissä valmistetaan ja kenelle ne sopivat.

Mitä hammaslaboratorio tekee?

Hammaslääkäri ja hammaslaboratorio tekevät usein yhteistyötä, jotta asiakkaalle saadaan mahdollisimman toimiva ja laadukas ratkaisu hammasongelmaan. Laboratoriot valmistavat kaikki hammastekniset työt hammaslääkärin tehdessä hammaslääkärille kuuluvia töitä.

Hammaslaboratorioissa työskentelevät aina koulutetut alan ammattilaiset ja hammastyöt valmistetaan huipputeknologiaa käyttämällä, jotta jokainen asiakas saa juuri omaan suuhunsa täysin sopivat hammastuotteet.

Ammattilaisten ammattitaidon sekä uusimman teknologian lisäksi hammaslaboratorioissa käytetään esimerkiksi tietokoneavusteista suunnittelua, joka varmistaa laadukkaan lopputuloksen. Niissä käytetään myös tarkan laadunvalvonnan tuloksena syntyneitä materiaaleja, jotka ovat turvallisia ja sopivat monille. Laboratorioiden tuotteiden viimeistely tapahtuu käsityönä.

Hammaslaboratorioiden toimintoihin voi kuulua muutakin kuin vain tuotteiden suunnittelua ja valmistusta. Ne voivat tarjota esimerkiksi erikoishammasteknikon vastaanoton, asiantuntevan konsultaation ja tehdä vaikkapa proteesien pohjaus- ja korjaustöitä pelkän suunnittelun ja valmistuksen lisäksi.

Hammaslaboratorio ei välttämättä sijaitse aivan lähellä hammaslääkäriä, sillä laboratoriotyöt kulkevat helposti rahtina ympäri Suomea. Joskus laboratorion kanssa samoissa tiloissa sijaitsee kuitenkin monipuolisesti muitakin hammaspalveluita.

Lisäksi monet laboratoriot tekevät tarvittaessa myös kotikäyntejä, mikäli vastaanotolle tulo on asiakkaalle liikuntarajoitteen vuoksi este.

Kenelle hammaslaboratorioiden palvelut on tarkoitettu?

Hammaslaboratorion palveluita saa yleisimmin oman hammaslääkärinsä kautta, sillä ne tekevät tiivistä yhteistyötä hammaslääkäreiden kanssa. Joskus laboratorio voi tehdä tiettyjä palveluita myös suoraan asiakkaalle.

Hammasteknikon ja hammaslääkärin yhteistyö on kuitenkin useissa tapauksissa tärkeää, jotta asiakas saisi toimivan, omaan suuhun sopivan ja korkealaatuisen ratkaisun.

Hammaslääkäri voi esimerkiksi vastaanotolla ottaa jäljennöksen potilaan suusta tai vain yksittäisestä hampaasta. Hammaslaboratorio suunnittelee ja valmistaa sen perusteella potilaalle yksilöllisen hammashoitoratkaisun.

Mitä välineitä hammaslaboratorio käyttää?

Hammaslaboratoriot voivat valmistaa tuotteita uusinta teknologiaa hyödyntäen. Tuotteet valmistetaan joka tapauksessa aina tarkasti laatukriteerien mukaan laadukkaista ja sertifioiduista materiaaleista.

Hammaslaboratoriot voivat käyttää tuotteiden valmistamiseen esimerkiksi jyrsimiä, laboratorioskanneria ja 3D-tulostinta. Lisäksi jokainen työ viimeistellään aina käsin ja tuotteet valmistetaan yksilöllisesti kullekin sopivaksi.

Suomen hammaslaboratoriot ovat poikkeuksetta erittäin laadukkaita ja käyttävät parhainta mahdollista teknologiaa luodakseen turvallisia ja laadukkaita tuotteita. Näiden hammaslaboratorioiden hammastekninen asiantuntemus, osaaminen ja yhteistyö hammaslääkäreiden kanssa sekä uusin tekniikka takaavat onnistuneen tuloksen.

Digitaalinen tekniikka esimerkiksi parantaa jäljennöksen laatua sekä vähentää uusimistarpeen riskiä verrattuna perinteiseen tekniikkaan. Digitaalinen jäljennös esimerkiksi on hyvin nopeaa ja miellyttävää myös potilaalle. Digitaalisessa tekniikassa myös virheiden riski pienentyy perinteiseen tekniikkaan verrattuna.

Uusin tekniikka myös takaa, että laboratoriot pystyvät luomaan erittäin tarkkoja malleja, jotka takaavat laadukkaan lopputuloksen.

Teknisten asioiden lisäksi hammaslaboratorion osaava henkilökunta varmistaa, että jokainen työ saa myös oikean värin ja sävyn.

Tuotteiden takuu

Hammaslaboratorioilla ja niiden tuotteilla on takuukäytäntöjä, joka varmistaa niiden laadun ja toimivuuden. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että takuu voi raueta esimerkiksi silloin, jos potilas ei käy takuuaikana määrätyissä rutiinitarkastuksissa tai laiminlyö suuhygieniaa. Tuotteesta riippuen takuu voi olla vaikkapa vuosia tai jopa elinikäinen.

Hammaslaboratorio työllistää monia osaajia

Hammaslaboratorioissa työskentelee ammattitaitoinen ja koulutettu henkilökohta hammastekniikan asiantuntijoita. Heihin kuuluu esimerkiksi hammasteknikko. Hammasteknikon ammatissa voi toimia ainoastaan tutkinnon suorittanut ja laillistettu ammattihenkilö. Ammattikorkeakoulusta valmistuneiden hammasteknikoiden työ painottuu erilaisten hampaiden hoitoon liittyvien laitteiden, kuten proteesien, suunnitteluun sekä valmistamiseen yhdessä muun hammashoitohenkilökunnan kanssa. Suomessa Turun AMK ainoana vastaa hammasteknikkokoulutuksesta Suomessa.

Esimerkiksi hammaslaborantti työskentelee myös hammaslaboratoriossa. Hammaslaborantiksi pääsee opiskelemalla hammastekniikan perustutkinnon. Hammaslaborantti osallistuu myös suuhun sijoitettavien lääkinnällisten laitteiden valmistukseen. Lisäksi hän voi työskennellä esimerkiksi myynti- ja konsultointitehtävissä.

Hammaslaboratorioissa voi työskennellä muitakin ammattilaisia, kuten vaikkapa hammastyöntekijä ja jopa autolähetti.

Hammaslaboratorioiden henkilökunta on siis aina takuulla koulutettua ja lisäksi monet lisäävät ja päivittävät ammattitaitoaan jatkuvasti esimerkiksi kansallisilla ja kansainvälisillä irtoprotetiikan tai muilla kursseilla.

Hammaslaboratorioiden henkilökunnasta ja työnkuvasta saa selkeämmän käsityksen opettelemalla ensin perusasioita. Laboratoriotulosten tulkinta esimerkiksi auttaa hahmottamaan, mitä missäkin toimenpiteessä tapahtuu.

Mitä hammaslaboratoriot valmistavat?

Hammaslaboratoriot voivat suunnitella ja valmistaa monenlaisia hammastuotteita. Saatavuus ja eri tuotteiden hinnat, kuten vaikkapa hammaslaminaatti hinta voi vaihdella laboratorion mukaan.

Lue seuraavaksi hieman tarkemmin muutamasta hammaslaboratorioiden tuotteesta. Muista kuitenkin, että tarjolla voi olla laboratoriosta riippuen myös muitakin hammastuotteita.

Proteesit

Tekohampaat, eli irrotettavat osa- ja kokoproteesit voivat korvata omat hampaat. Kokoproteesia käytetään korvaamaan molempien leukojen hampaat ja osaproteesia taas tilanteissa, kun suussa on vielä jäljellä terveitä hampaita.

Hammasproteesi valmistetaan käsityönä. Uusi hammasproteesi valmistuu keskimäärin 4–5 hammasvastaanottokäynnin aikana.

Implantit

Hammasimplanteilla voidaan korvata puuttuva hammas tai useampi. Ne ovat hammaskruunuja sekä -siltoja, jotka laitetaan kiinni leukaluuhun istutettuihin keinojuuriin.

Hammaskruunut

Hammaskruunulla voidaan korvata osa vahingoittuneesta hampaasta. Se valmistetaan hammaslaboratoriossa ja kiinnitetään hammaslääkärin vastaanotolla hiotun hampaan päälle tai nastan avulla hampaan juurikanavaan. Hammaskruunut antavat kauniin hymyn ja luonnollisen näköiset hampaat.

Sillat

Hammassiltaa käytetään silloin kun yksi tai useampia hampaita puuttuu kokonaan. Tämä kiinteä rakenne kiinnitetään puuttuvien hampaiden viereisiin hampaisiin.

Laminaatit

Laminaatit ovat posliinikuoria, joita käytetään hampaan asennon, muodon tai värin korjaamiseen. Tuloksena on täysin omaa hammasta muistuttava vaihtoehto.

Purentakiskot

Purentakisko on hammassuoja, jota käytetään useimmiten öisin. Sillä hoidetaan puremalihas- ja leukanivelvaivoja. Sillä voidaan myös suojata hammasta narskutukselta.

Mitä materiaaleja hammaslaboratorio käyttää?

Suomen hammaslaboratoriot käyttävät laadukkaita ja sertifioituja materiaaleja valmistaessaan hammastuotteita. Se takaa, että ne ovat laadukkaita, kestäviä ja turvallisia.

Materiaalin valinta riippuu tietenkin tuotteesta. Samaa tuotetta voidaan joskus myös valmistaa useista eri materiaalista. Tällöin materiaalin valintaan voi vaikuttaa moni eri asia aina asiakkaan toiveista lähtien. Ammattilainen kertoo sinulle kulloinkin tarjolla olevista vaihtoehdoista, joista voit keskustella hänen kanssaan ennen toimenpidettä.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on hammaslaboratorio?

Hammaslaboratorio on paikka, jossa muun muassa suunnitellaan sekä valmistetaan erilaisia hammashoidon teknisiä töitä.

Mitä hammaslaboratorio tekee?

Hammaslaboratorio valmistaa monipuolisesti hammastuotteita, kuten proteeseja, kruunuja ja siltoja. Valmistuksen ja suunnittelun lisäksi ne voivat myös korjata tai tarkastaa tuotteita.

Kuinka pääsen hammaslaboratorioon?

Hammaslaboratorion palveluita saa yleisimmin oman hammaslääkärin kautta, mutta jotkut palvelut voivat olla saatavilla myös suoraan asiakkaille. Hammaslääkärin ja laboratorion yhteistyö on kuitenkin etenkin tiettyjen tuotteiden tai palvelujen osalta tärkeää, jotta tulos on mahdollisimman hyvä.

Mistä löydän lähimmän hammaslaboratorion?

Sinun ei yleensä tarvitse etsiä itse hammaslaboratoriota, sillä laboratoriot tekevät tiivistä yhteistyötä hammaslääkäreiden kanssa. Hammaslaboratorion löytäminen on helppoa itsekin, sillä niitä on Suomessa kattavasti.