Mistä sokeri tehdään Suomessa

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 13 Apr 2022

Mistä sokeri tehdään Suomessa

Vastaus kysymykseen, mistä sokeri tehdään, on Suomen leveysasteilla suhteellisen helppo. Etelä- ja Keski-Suomessa viljellään sokerijuurikasta, josta sokerin valmistaminen voidaan aloittaa. Jos lajikkeet ovat hyviä, niiden juurien sokeripitoisuus voi olla jopa yli 20 prosenttia. Sokerijuurikas on hyvin monipuolinen kasvi, sillä myös sen naatit eli maanpäälliset osat voidaan hyödyntää. Niitä käytetään rehuksi ja sen lisäksi sokerituotannon sivutuotteena saadaan myös melassia, joka on erinomainen sivutuote esimerkiksi alkoholiteollisuudelle. Sen sijaan sokerin valmistaminen on varsin mielenkiintoinen prosessi.

Miten ja mistä sokeri tehdään

Sokerijuurikkaan kasvuaika on suhteellisen pitkä ja siksi sitä kasvatetaan eteläisimmässä Suomessa. Monet muistavatkin syksyllä nähneensä pellolla isot määrät juurikkaita kerättynä yhteen kasaan. Näistä isoista kasoista alkaa sokerijuurikkaan matka tehtaalle, jossa se ensin punnitaan. Jokaisesta kuormasta otetaan näyte ja se tutkitaan niin sanotussa koepesulassa. Sillä selvitetään juurikkaiden sokeripitoisuus, puhtaus sekä mikä on niiden saanto. Tämän tärkeän toimenpiteen avulla saadaan laskettua viljelijöille tilitykset. Pesun jälkeen juurikkaista poistetaan myös hiekka, savi sekä kivet.

Kun juurikkaat on leikattu, ne siirtyvät uuttotorniin, jossa leike liikkuu alhaalta ylös ja vesi puolestaan ylhäältä alas. Tässä laitteessa leike on 1,5 tuntia ja lämpöä siellä on 70 astetta. Uutosta syntyy sokeripitoista raakamehua, joka puhdistetaan saostuksella. Haihduttamalla niin sanotusta ohutmehusta saadaan paksumehua, josta kiteytetään sokeria. Koko prosessi kestää noin 12 tuntia. Se on yhtä pitkä aika kuin sokerirasituskoe vaatii ravinnotta olemista. Yhteen taloussokerikiloon tarvitaan noin 14 sokerijuurikasta.

Miten paljon sokeri lihottaa?

Kysymys on hyvin kaksijakoinen. Sokerissa on paljon energiaa ja siinä tilanteessa, jos energiaa tulee enemmän kuin kuluttaa, paino varmasti nousee. Mutta ei kuitenkaan sen vuoksi, että sokerissa olisi enemmän energiaa kuin muissa energiaravintoaineissa. Jos verrataan rasvaan, sokerin sisältämä energia on vain puolet. Kohtuullisesti käytettynä sokeri ei lihota, mutta on kuitenkin muistettava, että se on hiilihydraatti ja toisinaan niiden määrää on säännösteltävä. Silloin on tietenkin helppo luopua sokerin käytöstä.