Sokerirasituskoe

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 23 Apr 2021

Sokerirasituskoe

Sokerirasituskoe suoritetaan henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua sokeritautiin eli diabetekseen, tarkemmin sanottuna tyypin 2 diabetekseen. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat ylipainoiset ja sellaiset henkilöt, joiden läheisissä on todettu kyseistä tautia. Myös raskausaikana tämä testi voidaan suorittaa, jos on aihetta epäillä raskausajan diabeteksen puhkeamista. Se on hyvä keino ennakoida vauvan sekä äidin tulevaa hyvinvointia ja terveyttä. Testin suorittaminen ei ole hankalaa, mutta siinä joutuu odottelemaan melko paljon.

Miten sokerirasituskoe suoritetaan?

Kun terveydenhoitaja tai muu ammattilainen suosittelee, että sokerirasitustesti olisi hyvä ajatus, kannattaa se ottaa vakavasti. Vaikka testi itsessään onkin tylsä ja siitä voi aiheutua hieman pahoinvointia, voi se silti auttaa hoitamaan omaa terveyttä ajoissa. Kokeeseen kannattaa varata aika laboratoriosta, jotta odotteluaikaa saataisiin minimoitua hieman. Ensimmäisenä otetaan paastoverinäyte, jolla määritellään glukoosin määrä.

Seuraava askel on se, että potilas juo 75 grammaa glukoosia veteen sekoitettuna. Tämä juoma ei välttämättä ole mitenkään kovin herkullinen, mutta sen määräkään ei ole mitenkään valtava. Tästä alkaa odottelu, jonka aikana ei saisi liikkua paikaltaan paljoa. Tulisi malttaa istua aloillaan, jotta tulokset ovat luotettavat. Seuraava verinäyte otetaan tunnin kuluttua ensimmäisestä ja vielä viimeinen kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.

Sokerirasitustesti voi kertoa esidiabeteksen puhkeamisesta

Jos sokerirasituskoe osoittaa, että paastoarvot ovat kohollaan ja sokerin sieto heikentynyt, mutta eivät vielä täytä 2 tyypin diabeteksen diagnostisia kriteereitä, voidaan puhua esidiabeteksesta. Tässä vaiheessa ehtii hyvin vaikuttaa siihen, puhkeaako diabetes vai ei. Elintavat vaikuttavat todella paljon ja jo lisääntyneellä liikunnalla sekä kasvisten syönnillä on erittäin positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta. Kun diabetes kerran puhkeaa, se on huomattavasti hankalampaa saada pois siinä vaiheessa.

Myös laihduttaminen on oivallinen keino päästä pälkähästä. Se luonnollisesti myös vaikuttaa muiltakin osin terveyteen positiivisesti ja ehkä sokerirasituskoe ei ole enää tarpeellinen uudestaan. Elintapamuutokset ovat siis luultavasti ainoa tie siihen, että 2 tyypin diabeteksen puhkeamisen voisi estää. Aina nekään eivät auta, mutta kannattaa joka tapauksessa yrittää.

Viihdykettä sokerirasituskokeen ajaksi

Monikaan tuskin jaksaa tuijottaa vain seiniä, kun odottelee kokeen etenemistä. Lukemista voi ottaa mukaan ja miksei vaikka neuleenkin, jos käsityöt ovat oma juttu. Myös kännykältä löytyy helposti viihdykettä, kuten Nopeampi Suomi kasino. Siellä olevat kolikkopelit ja muut saavat varmasti ajan kulumaan nopeammin sekä ehdottomasti mukavammin. Kiva voitto voisi kruunata päivän, jolloin ei tuntuisi tylsälle istua laboratorion odotusaulassa niin kauan.

Valmistautuminen verikokeisiin vaatii tässä tapauksessa 10 – 12 tunnin paaston, jotta tulokset ovat luotettavia. Tätä kannattaa noudattaa, sillä muuten voi olla tie uudestaan samaan kokeeseen, koska tulokset ovat vääristyneet. Vettä voi paaston aikana juoda kohtuullisesti ja on hyvä nauttia edellispäivänä hiilihydraattipitoista ruokaa.

Sokerirasituskoe tehdään lähes kaikille raskaana oleville

Erityisesti raskausajan diabetekselle altistaa ylipaino, suvussa oleva taipumus diabetekselle, yli 40 vuoden ikä, aiemmin synnytetty yli 4,5 kiloinen lapsi, sokeri aamuvirtsassa ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCO. Normaalisti rasituskoe tehdään raskausviikoilla 24-28. Jos riski sairastua on suuri, tehdään se jo raskausviikoilla 12-16. Verikoe lyhenteet näille kokeille ovat fP-gluk, fS-gluk ja fB-gluk.

Raskausdiabeteksen kanssa annetut viitearvot ovat tiukemmat kuin muilla potilailla. Näin saattaa jäädä testeissä kiinni kehon sokerin käsittelyn huonontumisesta jo todella hyvissä ajoin, mikä on varsinkin vauvan kannalta vain hyvä asia. Jokainen varmasti haluaa pitää vauvansa mahdollisimman hyvävointisena.

Mitäs sitten, kun sokerirasituskoe näyttää, että diabetes on puhjennut? Edessä on hoidon opettelu ja mahdollinen lääkitys. Ehdottomasti tärkein hoitokeino, on ruokavalio. Monipuolista, terveellistä ruokaa täysjyväviljavalmisteilla, kasviksia, marjoja, hedelmiä sekä rasvattomia tai vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita. Myös pehmeä kasvirasva on yksi tärkeistä muistettavista. Myös nautitun energian määrän tulisi pysyä kohtuullisena, jotta paino ei lähtisi nousemaan.