Mitä kertoo täydellinen verenkuva

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 15 Aug 2022

Mitä kertoo täydellinen verenkuva

TVK eli täydellinen verenkuva on tarpeen silloin, kun tarvitaan potilaan terveydentilasta hyvä yleiskuva. Tutkimus antaa tarkkaa tietoa siitä, millaisessa kunnossa puna- ja valkosolut sekä verihiutaleet ovat. Nämä ovat keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin. Ne vastaavat siitä, että immuunipuolustus toimii oikein sekä happi kulkeutuu elimistössä kuten pitääkin. Missä kaikissa tilanteissa täydelliseen verenkuvaan on mentävä? Niissä tilanteissa, missä perusverenkuvatutkimus ei ole riittävä vaan halutaan hyvin tarkkaa tietoa lähinnä valkosoluista.

Täydellinen verenkuva -tutkimus

Hyvin usein tutkimukseen lähetetään silloin, kun potilaalla on selvästi anemia, krooninen tauti tai tulehdus. Tutkimukseen lähetetään myös silloin, kun kyseeseen tulee vuotohäiriöt, verenvuoto tai hemolyysi, joka tarkoittaa punasolujen kiihtynyttä hajoamista. Tutkimuksiin voi hakeutua myös sellainen henkilö, joka suunnittelee raskautta tai on kasvissyöjä ja epäilee, että elimistö ei saa riittävästi tarvittavaa ravintoa. Ennen tutkimukseen menemistä on syytä keskustella lääkärin kanssa, onko tarvetta näin laajalle verenkuvan tutkimiselle ja jos on, lääkäri tekee siitä lähetteen.

Täydellisessä verenkuvassa pystytään tutkimaan monia veren soluihin liittyviä arvoja. Näillä arvoilla on olemassa viitearvot, joihin niitä voidaan verrata. Tärkeimmät tutkimuksen kohteet ovat hemoglobiini, punasolujen määrä ja keskitilavuus, trombosyytit, leukosyytit, neutrofiilit, eosinofiilit, basofiilit sekä monosyytit. Tutkimukseen sisältyvät myös hematokriitti, lymfosyytit sekä punasolujen kokojakauma. Näiden arvojen avulla pystytään hyvin tarkasti toteamaan potilaan sen hetkinen tila. Olemme koonneet Yhtyneet Laboratoriot -sivustolle tietoa erilaisista laboratoriotutkimuksista hyvin ymmärrettävässä ja luettavassa muodossa.

Mitä laaja verenkuva ei kerro?

Vaikka tutkimus on hyvin laaja ja verestä selvitetään monia asioita, silti sekään ei kerro kaikkea. Sen mielenkiinto kohdistuu siihen, mitä on veren soluissa. Tämä tutkimus ei lainkaan kerro sitä, millaisia ovat veren sokeriarvot eikä sitäkään millaisia ovat kolesteroliarvot. Ne selvitetään omilla testeillään. Tutkimuksessa ei myöskään voi suoraan päätellä sitä, mitä löydökset merkitsevät, joten tärkeintä on, että lääkäri tulkitsee tuloksia peilaten niitä potilaan aiempaan historiaan tai hän voi määrätä myös lisätutkimuksiin.