Laboratorio lyhenteet ovat monelle mysteeri

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 23 Apr 2021

Laboratorio lyhenteet ovat monelle mysteeri

Laboratorio lyhenteet ovat hämmentäviä kirjain- ja numeroyhdistelmiä, jotka kertovat ammattilaisille mitä kokeita verestä ollaan tekemässä. Eri kokeet kertovat erilaisista sairauksista ja asioista, jotka ihmisen elimistössä voivat olla huonossa tilassa. Usein otetaan yleisesti verenkuva, jossa tutkitaan yleisimpiä asioita, kuten esimerkiksi verensokeri, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot. Näistä jo nähdään suuntaa, kuinka elimistö voi ja kannattaako siirtyä jatkotutkimuksiin vai ei.

Laboratorio lyhenteet ja viitearvot

Jos on käynyt verokokeessa, voi tuloksiaan seurata omakantapalvelusta. Tulosten tulkitseminen kuitenkin on oma lukunsa ja on aina parempi ottaa yhteys annettuun tahoon, joka selventää tulosten merkityksen. Viitearvot kertovat jotain, mutta kaikki ei aina ole niin yksiselitteistä. Lääkärin tai hoitajan antama tulkinta on luotettava ja vaivaton tapa selvittää, onko voinnissa verikokeen perusteella jotain pielessä.

Laboratorio käsikirja on hyvä apuväline, jos haluaa itse tulkita verikokeitaan. Sieltä löytyvät lyhenteet ja niiden selitykset. Yleisimpien verikokeiden tunnukset ja viitearvot löytyvät toki myös netistä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkaavainen ja muistaa lähdekritiikki. Itseään ei kannata alkaa myöskään diagnosoimaan tai maalailla piruja seinille, jos jotkut kokeet menevätkin viitearvojen yli.

Luota ammattilaiseen

Suomessa on hyvä terveydenhuolto ja näin on myös laboratorion henkilökunnan kohdalla. Emmehän mene itse ottamaankaan verikokeita, joten miksi haluaisimme hoitaa niiden tulkitsemisen itse. Sen vuoksi lääkärit ja hoitajat ovat käyneet koulunsa, että he osaavat auttaa ihmistä sairauksiensa kanssa. Aina myös pelkät viitearvot eivät kerro kaikkea ja tulee osata ottaa huomioon muutakin.