Miten löytää laboratoriotulokset netistä

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 15 Feb 2022

Miten löytää laboratoriotulokset netistä

Tänä päivänä on helppo seurata omien laboratoriotulosten valmistumista Omakannasta. Sieltä voi lukea kaikki käynteihin liittyvät tiedot ja siksi myös löytyvät laboratoriotulokset netistä hyvin yksinkertaisesti terveystiedot -osion alta. Riippuen siitä, milloin terveydenhuollossa on otettu Kanta -palvelut käyttöön, sieltä voi löytyä myös vanhempien laboratoriotutkimusten arvot. Mikäli niitä löytyy, on helppoa vertailla nykyisiä tuloksia siihen, mitä on saanut tuloksina aiemmin. Se on pysyvä säilytyspaikka, jolloin omien tietojen seuraaminen on yksinkertaista.

Milloin näkee laboratoriotulokset netistä?

Tulosten saaminen nähtäville riippuu monesta tekijästä. Yhtä ja oikeaa aikamäärettä ei ole olemassa vaan se riippuu paljon myös siitä, milloin ne kirjataan terveydenhuollossa ja hyväksytään nähtäväksi Omakantaan. Jotkut rutiiniomaiset tulokset voivat tulla näkyviin todella nopeasti, jopa muutamassa päivässä, mutta joidenkin testien valmistuminen voi puolestaan viedä vähän kauemmin. Lisäksi joissain paikoissa testitietojen tallentamisessa voi olla jonkin verran viivettä. Yleensä potilaalle kerrotaan etukäteen, milloin tuloksia voi käydä lukemassa.

Pitääkö laboratorio lyhenteet osata, että pystyy tulkitsemaan omia testitietojaan? On tietenkin hyvä, jos tunnistaa yleisimmät lyhenteet, koska se helpottaa testitietojen lukemista, mutta se ei ole välttämätöntä. Vakka tiedot tulevat Omakantaan, myös lääkäri haluaa käydä potilaan kanssa tulokset tarkemmin läpi ja kertoo, mihin toimenpiteisiin tulosten osalta on ryhdyttävä. Joten omaan tulkintaan ei tarvitse luottaa eikä siihen, että on ymmärtänyt tulokset täysin oikein.

Mitä jos tulokset eivät näy Omakannassa?

Voi olla myös sellaisia tilanteita, että tulokset eivät tule näkyviin Omakantaan ennen kuin lääkäri on keskustellut tuloksista. Kun se on hoidettu, tulokset ilmestyvät näkyville. Tähänkin on omat syynsä. Mikäli tuntuu siltä, että tulosten saaminen kestää liian kauan, voi aina olla yhteydessä hoitavaan yksikköön ja kysyä tilannetta, mikäli alustavaa aika-arviota tulosten saamiseksi ole kerrottu. Omakanta kuitenkin helpottaa huomattavasti omien tietojen löytymistä ja seuraamista.