Laboratoriotulosten tulkinta vaatii taitoa

post thumb
Laboratoriotulokset
kirjoittanut Anna/ 07 Oct 2020

Laboratoriotulosten tulkinta vaatii taitoa

Laboratoriotulosten tulkinta ei aina ole kovin helppoa, sillä tuloksissa käytetään erilaisia lyhenteitä. Lyhenteet eivät monestikaan ole tavalliselle kansalaiselle tuttuja, joten niiden tulkitsemiseen tarvitsee apua. Monesti veriarvojen tulkinta käydään läpi lääkärin kanssa. Näin lääkäri osaa selittää, mitä mikäkin arvo kertoo. Verestä saadaan nimittäin runsaasti tietoa ihmisen terveydentilasta ja mahdollisista sairauksista sekä puutostiloista. Verikoetta käytetään monessa yhteydessä.

Laboratoriotulosten tulkinta voi kestää pitkään. Joskus tulokset saadaan jo lääkärissä odotettaessa, mutta siinä voi mennä aikaa. Aulassa istuessa voi vaikka pelata nettikasinolla. Se rentouttaa, eikä silloin muista jännittävänsä verikokeiden tuloksia.

Tunne yleisimmät laboratoriotestit

Jokaisen kansalaisen kannattaa perehtyä verikokeiden tulkitsemiseen siten, että ainakin yleisimmät lyhenteet ovat hallussa. Yhtyneet laboratoriot -nettisivusto haluaa auttaa tässä. Lue siis lisää siitä, mitä mikäkin lyhenne tarkoittaa ja kuinka tuloksia voi tulkita vaikka kotoa käsin.

Laboratoriotulosten tulkinta alkaa siten, että kunkin testin viitearvot tarkistetaan. Viitearvo tarkoittaa siis sitä arvoa, jonka puitteissa ollessaan testitulos on hyvä. Viitearvo on laskettu siten, että noin 95 prosenttia kaikista näytteistä asettuu esitettyjen ala- ja ylärajojen väliin. Jos oma tulos on viitearvojen rajoissa, on se normaali.

Tyypillisimpiä laboratoriokokeita

Laboratoriokokeita on olemassa jopa satoja, mutta tavallisen kansalaisen ei tarvitse tietää kaikkia lyhenteitä. Ainoastaan kaikkein yleisimmät lyhenteet ja niiden tunteminen riittävät. Tässä ovat yleisimmät verikokeet:

  • • Punasoluihin liittyvät verikokeet merkitään kirjaimella E
  • • P merkitsee plasmaa
  • • S tarkoittaa seerumia

Verenkuvasta nähdään monia eri asioita

Veriarvojen tulkinta on tärkeässä roolissa siinä mielessä, että verenkuvasta nähdään paljon sairauksia. Verenkuvan ottaminen määrätään yleensä silloin, jos henkilöllä on sairauteen viittaavia oireita. Lääkäri voi epäillä jotain tiettyä sairautta tai vaihtoehtoisesti sairaudesta ei vielä ole kovinkaan varmaa tietoa tai epäilyä.

Veriarvojen tulkinta jää aina viimesijaisesti lääkärin vastuulle, mutta tavalliset kansalaiset tutkivat omia tuloksiaan Omakannasta. Sen vuoksi onkin hyvä tietää, mitä veriarvoista tarkkaillaan. Tärkeää on, että puna- ja valkosolujen arvot ovat sallituissa rajoissa. Jos esimerkiksi punasoluja on keskimääräistä vähemmän, tarkoittaa se anemiaa. Tällöin monet oireet voivat selittyä anemian toteamisella ja lääkitys voidaan aloittaa.